„Go Agro” Conference. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Vom acorda ajutorul de maxim 2.000 euro pe beneficiar pentru legumele cultivate în spații protejate, condiția este, însă, încadrarea într-o limită de 20.000 de euro, în ultimii 3 ani, pe toate formele de minimis

„Go Agro” Conference. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros: Vom acorda ajutorul de maxim 2.000 euro pe beneficiar pentru legumele cultivate în spații protejate, condiția este, însă, încadrarea într-o limită de 20.000 de euro, în ultimii 3 ani, pe toate formele de minimis
Publicat: 25/03/2021, 16:20
Actualizat: 08/04/2021, 10:11

Proiectul de HG privind acordarea ajutorului de minimis de maxim 2.000 euro pe beneficiar pentru cultivarea de legume în spații protejate a fost pus în dezbatere publică, începând de miercuri, pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros la Conferința digitală LIVE “Go Agro Conference, organizată de GÂNDUL, joi, în direct, online din studioul Gandul LIVE. Ministrul a atras atenția că legumicultorii care vor să obțină sprjinul trebuie să se încadreze în suma de 20.000 euro pe toate formele de minimis, valoare accesată de fiecare beneficiar să o fi accecesat-o în ultimii 3 an, fiind inclus și anul 2021.

Cele cinci legume – tomate, castraveți, ardei, vinete și varză au fost stabilite în urma consultărilor avute cu legumicultorii, ținându-se cont și de cerințele pieței. Ministrul speră să echilibreze astfel piața, pe de o parte, iar pe de altă să fie eliminate falsurile și să se reducă importurile. În cazul în care plafonul alocat pentru acest program va fi depășit, atunci se va reduce proporțional suma alocată fiecărui beneficiar eligibil în parte.

“Anul acesta, programul are alocat în bugetul nostru 150 mil. lei, chiar ieri proiectul de HG a intrat în dezbatere publică. El include cinci legume – tomate, castraveți, vinete și varză, sunt acele legume care sunt incluse și la sprijinul cuplat Ajutorul maxim va fi de 2000 euro pe 1.000 mp pentru fiecare beneficiar, cu încadrarea în acest plafon. Fermierii trebuie să știe că aceste ajutoare de minimis trebuie să se încadreze într-o limită de 20.000 de euro în ultimii 3 ani, inclusiv acest an, pe toate formele de minimis pe care le accesează fiecare beneficiar”, a declarat Oros.

Ministrul a precizat că a avut mai multe consultări cu legumicultorii pentru a desemna cele cinci legumepentru care să fie acoradt sprijinul. Nu mai este doar tomata, în acest an, pentru că fiind un program de minimis era programat doar pentru o perioadă de 3-4 ani, iar din păcate, nu au fost văzute efecte pozitive în piață, importurile mărindu-se de la an la an.

Programul „Tomate în spaţii protejate” a fost lansat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, odată cu preluarea mandatului, la începutul anului 2017. La acea vreme, programul a fost lansat pentru creșterea producției de roșii, acestea fiind considerate un produs deficitar, pe care România îl importa masiv. Din păcate, progranul nu și-a dovedit eficiența, pentru că importurile nu s-au redus, iar mai mult au fost și numeroase cazuri de fraudare a banilor la nivel local.

Importuri tot mai mari de legume

În primele zece luni din 2020, importurile au totalizat 610 680 de tone în valoare de 404 milioane de euro, iar exporturile au fost de 68 480 de tone în valoare de 76 milioane de euro. La import, principalele țări de proveniență au fost Olanda, Turcia, Germania, Franța și Polonia. Importurile de tomate în perioada ianuarie-octombrie 2020 s-au ridicat la 73 000 de tone în sumă de 80 milioane de euro, iar importuile au fost de 1258 tone.
În 2019, importurile de legume, au atins 740 000 de tone în valoare de 516 milioane de euro, în timp ce exporturile au atins 121 076 de tone în sumă de 95,6 milioane de euro, potrivit datelor INS.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” abordează tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Avocatul Adrian Cuculis, noi detalii despre reluarea procesului în care este judecat Vlad Pascu: „Lucrurile...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×